Home ] Up ] is frost ] dyr insekter ] div. makro ] [ Polariseret lys ]

Polariseret lys

Vælg:

Home
Citronsyre
Ice on glas
Rim
Snekrystaller
Isfigurer
Sne og rim
Rimblomster
Is og snekrystaller

Makrobilleder optaget i polariseret lys, ved hjælp af "reversed" optik, d.v.s. et 50mm f/1,4 objektiv monteret omvendt, udenpå en kort 85mm tele. 

Et polarisationsfilter (pol-filter) tillader lys at passere, der er polariseret i en bestemt retning, og blokerer for andet lys. Det bruges fotografisk til at fjerne uønskede lysreflekser fra overflader der ikke er metal, f.eks. vinduer eller vand. Filteret drejes til reflekserne forsvinder (reflekserne er polariseret i en bestemt retning, og kan fjernes af filteret.

Hvis man stakker 2 pol-filtre, og drejer dem i forhold til hinanden, så kan de tilsammen blokere for alt lyset, bliver det sort. Drejer man det ene filter en kvart omgang, går det gradvist fra hvidt til sort, en slags nedblænding.

Fidusen med krystallerne er at man placerer krystaller imellem 2 pol-filtre, drejer filtrene så de blokerer for alt lyset (belyses igennem filtrene, modlys) Visse krystaller bryder lyset inde i krystallet, som en prisme, og da lyset brydes imellem pol-filtrene spaltes og skifter retning, så slipper det igennem polfilter nr.2 dét man ser er derfor flotte farver dannet i krystallet.

( Polariseret lys er også anvendt i mikroskopet, Mikro )

Citronsyre
Ice on glas
Rim
Snekrystaller
Isfigurer
Sne og rim
Rimblomster
Is og snekrystaller

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hit Counter